sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Sacherkakku ja piparkakkuja


Loppuviikko meni varsin jouluisissa tunnelmissa. Lumitouhut, jouluaskartelua, joulukadun avajaiset, glögiä, jouluisia leipomuksia... Tämän viikon kakkuprojekti oli sacherkakku. Sitä tehdessä tuli joulufiilis. Ohjeena käytin hellapoliisin sacherkakkuohjetta. Ohjeesta poiketen tein kakun 20cm vuokaan ja kuorrutteen tein hieman eritavalla:

Suklaakuorrute

½dl kermaa
25g margariinia tai voita
150g tummaa suklaata

Kiehauta voi ja margariini. 
Ota kattila pois liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa.
Sekoita tasaiseksi ja kuorruta kakku.



Leivottiin myös tämän joulun ensimmäiset piparkakut, kun joulutunnelmointiin päästin. Testasin tällä kertaa "Päivin parhaat piparit"-reseptiä, jonka bongasin ainakin täältä


PÄIVIN PARHAAT PIPARIT

250 g voita
200 g (reilu 2 dl) sokeria
1,5 dl siirappia
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1,5 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
0,75 dl kaakaojauhetta
2 kananmunaa
3 tl soodaa
1 tl suolaa
noin 8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

pinnalle:
kidesokeria

Mittaa kattilaan voi, sokeri, siirappi, mausteet ja kaakaojuomajauhe. Kiehauta ja anna jäähtyä. Vatkaa jäähtyneenä kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kanamunat yksitellen, seosta reippaasti vatkaten. Sekoita sooda ja suola jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan varovasti sekoitellen. Vie taikina jääkaappiin ja anna tekeytyä yön yli.

Seuraavana päivänä kaulitse taikina pienemmissä osissa ohueksi levyksi. Ripottele taikinalevyn pinnalle ohut, tasainen kerros kidesokeria juuri ennen kaulinnan loppua ja kauli kevyesti päältä (itse sokeroin piparit vasta pellillä, että sain kaulittua piparien välitaikinan puhtaana uudelleen). Ota muotilla piparkakkuja ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 6 minuuttia. Kidesokeri antaa pipareille kauniin, kimaltelevan pinnan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti