tiistai 29. tammikuuta 2013

Suklaamuffinsseja ja mummilointia

Piipahdettiin tänään mummilassa. Menomatkalla 2-vuotias jätkä höpöttää takapenkillä: "Ihmettelen miksi mennään mummilaan... No koska mummilassa on mukavaa. Se on kiva paikka!" Ja kun oltiin kotiin lähdössä pikkuherra toteaa uhmakkaasti: "Ei koskaan mennä kotiin, minä haluan mummilassa koko päivän olla!" Mummila taitaa olla maailman paras paikka. 
Mummi ja Äijä pääsivät (tai joutuivat)  tällä kertaa koemaistajiksi tällaiselle reseptikokeilulleni.

Vegaaniset suklaamuffinssit

2,5 dl soijamaitoa
1 tl omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
3/4 dl öljyä
2 tl vanilja-aromia
2,5 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
130 g vegaanista suklaata (Pandan tumma)


Lisää omenaviinietikka soijamaitoon, sekoita ja anna seistä hetki. Lisää sokeri, öljy ja vanilja-aromi ja vatkaa kuohkeaksi. Siivilöi kuivat aineet sekaan. Lisää lopuksi rouhittu suklaa. Nostele vuokiin ja paista 175 asteessa 15-20 minuuttia riippuen muffinsien koosta.

maanantai 28. tammikuuta 2013

Luistinkassi

Päätin askarrella esikoiselle tällaisen luistinkassin. Tuiki tarpeellinen kapine, olemmehan käyneet jo pari kertaa luistelemassa, ja molemmilla kerroilla se ilo on kestänyt noin 5 minuuttia. "Äiti, en minä pysy näillä pystyssä!"

Kun herra sai luistimet, niitä piti pitää jalassa koko ajan, sisälläkin. Päiväunillekin oltaisiin haluttu luistimet jalassa. Ja kotona kovasti puhutaan, kuinka täytyy vain harjoitella vielä. Se kun muistettaisiin sitten kun ollaan kentällä luistelemassa... 


sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Suklaatryffelit

Ja taas meillä juhlitaan! Tällä kertaa perheen isi täyttää vuosia. Hän ei ole synttäreidenjuhlijatyyppiä eikä halunnut kakkua tai muuta hulinaa. Mutta eihän syntymäpäivää voi täysin ignoorata, niinpä pyörittelimme suklaapalleroisia eli tryffeleitä.

Suklaatryffelit (20-25 kpl)

200 g tummaa suklaata
1 dl vispikermaa (käytin laktoositonta)
1 rkl voita (myöskin laktoositonta)
1/2 tl suolaa

 2 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
lisäksi:
kaakaojauhetta ja tomusokeria tryffeleiden pinnalle


Kiehauta kerma ja voi kattilassa. Nosta pois liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Kun suklaa on sulanut,  lisää  mausteet. Sekoita tasaiseksi, älä vatkaa. Jätä huoneenlämpöön jähmettymään 6-8 tunniksi.

Kun massa on jähmettynyt, ota lusikalla nokare ja pyörittele se käsillä palloksi. Pudota pallo kaakaojauheeseen/tomusokeriin ja nosta puhtaalle alustalle(leivinpaperille/lautaselle). Tryffelit säilyvät huoneenlämmössä.

Olen joskus aikaisemminkin tehnyt tryffeleitä, mutta tätä reseptiä piti kokeilla, koska näitä voi säilyttää huoneenlämmössä! Yleensä tryffeleitä on säilytettävä viileässä, joten ovat mälsiä esimerkiksi pistää joulupakettiin.

Käytin 86% suklaata ja olivat ehkä hiukan liian tujuja, tosin maistuivat kyllä perheen 2-vuotiaallekin. Annoin jähmettyä huoneenlämmössä reilu kahdeksan tuntia. Massa oli hiukan liian pehmeää ja pallojen pyörittely hieman hankalaa. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut!

Reseptiä voisi helposti varioida mausteiden suhteen (appelsiininkuorta, chiliä, kahvia, 1-2rkl likööriä/rommia/konjakkia...) tai siihen voisi lisätä esimerkiksi pähkinöitä tai rusinoita. Tryffelit voisi myös pyritellä erilaisissa jauheissa, kuten pähkinärouheessa, kookoshiutaleissa tai erilaisissa nomparelleissa. Lämpimän massan voi myös kaataa muotteihin jähmettymään, jolloin saa tehtyä erinäköisiä tryffeleitä. Tämä on siis perusohje, jota voi muokata oman maun mukaan. Oikein hauska ja toimiva ohje, jota täytyy jatkossakin testata hiukan eri versioin. Tässä on hyvä aika löytää ensi jouluksi sopiva ohje! ;)

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Pipoprojekti

Tänään sitten lähdettiin ulos muutaman sisällä vietetyn päivän jälkeen. Heti ulos päästyämme 2-vuotias toteaa: "Aurinko paistaa ja linnut laulavat ihanasti! Olikohan tuo talitintin ääni?" Olisikohan sittenkin pitänyt vääntäytyä eilenkin ulos ja välttyä kaikelta siltä kitinältä, jäähypenkkeilyltä ja rähjäämiseltä... Hölmö äiti.

Vietettiin siis ihana, aurinkoinen ja ulkoiluntäytteinen aamupäivä pirteässä pakkassäässä. Päästiin testaamaan uusia pipojakin. Pipoprojekti pääsi vähän venahtamaa milloin mistäkin syystä, ensin piti löytää talvihaalarit, sitten niihin mätsäävä kangas, piirellä ja testailla kaavoja ja sitten olikin jo joulua ja synttäreitä... Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Täytynee alkaa suunnitella kesälätsiä, jotta saisi ne sitten kesäksi 2013 päähän.


Valmiit pipot kummallekin jätkälle.
(Kaksinkertaista fleeceä.)

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Ihan koukussa




Mä en tajua, mä en osaa, mä en hahmota, ei tää oo mun juttu! Ensimmäisen parin isoäidinneliön kohdalla olin vakaasti tätä mieltä. Katsoessani ensimmäistä kyhäelmää, jota joku piristääkseen minua voisi kutsua isoäidinneliöksi, en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Se näyttää karmeammalta kuin se yksi ”isoäidinneliö”, jonka viimeksi tein, noin 15 vuotta sitten ala-asteen käsityötunnilla. Eipä ole paljon edistystä tapahtunut...

Mutta sitten koin jonkun ahaa-elämyksen ja tällä hetkellä isoäidinneliöitä on jo parisenkymmentä. Enkä edes tiedä mitä niistä tekisin, mutta oon ihan koukussa! Äidilleni (joka viimein uskalsi minulle ruveta opettamaan jotain, siitä ei olisi silloin 15 vuotta sitten minun temperamentillani tullut muuta kuin tappelua) sanoin, että kuopukseni saa tästä viltin 10-vuotislahjaksi tai sitten viimeistään lapsenlapsille vauvapeitoksi. Mielestäni ihan realistiset tavoitteet.

Näitä siis näpertelen iltojeni iloksi, silloin kun olen saanut lapset nukkumaan enkä istu tietokoneella ihmettelemässä blogiani. Toivon, että bloggailussakin tapahtuu vähän samanlaista kehitystä kuin isoäidinneliöiden kanssa. Kiukuttelu ja turhautuminen on jo käyty läpi, nyt on menossa vähän tällainen jahkailu ja epäröinti vaihe. Mutta ehkä kohta tulee se ahaa-elämys ja jään koukkuun. Toistaiseksi suhtaudun tähän edelleen hieman ristiriitaisesti... Taidanpa virkata muutaman neliön ahaa-elämystä odotellessa.


Kolme ensimmäistä isoäidinneliötäni parin viikon takaa. Edistystä havaittavissa.


lauantai 19. tammikuuta 2013

Tuplasuklaamuffinssit



Toivereseptinä lisään tänne nyt tämmöisen ohjeen, jonka olen mielestäni jostain blogista löytänyt syksyllä 2011, en vain yhtään muista mistä (raskausajan herkkuja). Monia muffinssi reseptejä olen kokeillut ja tämä on kyllä ehdottomasti yksi parhaista! Paisuivat uunissa komeiksi, eivätkä lässähtäneet. Osan koristelin valkosuklaalla ja tummalla suklaalla ja osan jätin koristelematta, kun olivat niin komeita ihan sellaisenaan.

Tuplasuklaamuffinssit

200 g voita 
50 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
3 munaa
4,5 dl jauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
100 g valkosuklaata
100 g tummaa suklaata

Sulata voi kattilassa, lisää 50 g tummaa suklaata ja anna sulaa. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vahtoon vuorotellen jauhot ja maito. Lisää voi-suklaa-seos. Lisää pilkotut suklaat ja kääntele varovasti taikinaan. Lusikoi muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Valkosuklaakuorrute:

1/3 dl kermaa
130 g valkosuklaata
nokare (n.1rkl) voita

Kuumenna kerma, mutta älä anna sen kiehua. Ota kerma pois levyltä ja sekoita joukkoon suklaa (tarvittaessa käytä jälkilämpöä, että saat massasta tasaista). Hämmennä lopuksi voi seokseen. Voit antaa seoksen jäähtyä hetken, niin kuorruttaminen käy helpommin.

perjantai 18. tammikuuta 2013

Traktoripiparit ja suklaamurukeksit

Nyt kun pääsin vauhtiin näiden vegaanireseptieni kanssa, niin lisäänpä vielä muutaman vegaanisen ohjeen, joita kokeilin kuopuksen syntymäpäiväjuhlille.

Traktoripiparit

100 g vegaanista margariinia (käytin laktoositonta Sunnuntaita)
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää loput aineet siivilöiden vaahtoon. Kauli melko ohueksi ja ota haluamasi mallisia keksejä muotilla. Paista 10-12 minuuttia 175 asteessa.

Suklaamurukeksit

2 dl jauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
½ dl sokeria
1 dl fariinisokeria
80 g vegaanista tummaasuklaata (esim.Panda)
100 g vegaanista margariinia (laktoositon Sunnuntai)

Sekoita kuivat aineet. Paloittele suklaa ja lisää kuiviin aineisiin. Lisää lopuksi hieman jäähtynyt sula margariini ja sekoita hyvin. Pyörittele palloiksi tai nostele lusikalla nokareiksi pellille. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.