sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Joulun odotus alkaa

Se on kulkaas eka adventti ja joulun odotus saa virallisesti alkaa. Meillä tätä juhlaa vietettiin näissä tunnelmissa:


Ei siis päästy pikkujouluilemaan ja pipareita leipomaan kavereiden kanssa, vaan makoiltiin sohvalla ja pestiin oksupyykkiä tämä päivä. Onneksi oltiin otettu jo varaslähtö joulun odotukseen viime viikonloppuna, kun piipahdettiin joulumarkkinoilla sekä ihastelemassa satumaisia jouluanvajaismeininkejä ympäri kaupunkia. Ensilumikin osui sopivasti samalle viikonlopulle. Tästä inspiroituneena päätettiin leipoa ekat joulupiparit ja askarrella urakalla joulukortteja (osoitekirja vain on muuton jäljiltä hukassa).


Ensilumi, joka oli ja meni.


Jätkät 5-v. ja 3-v. ois askarrellu näitä vaikka kuinka paljon.


Eka satsi pipareita tehty. Testailussa tällainen taikina:

Helppo piparkakkutaikina

1 muna
1 dl sokeria
2 rkl siirappia
100g voita
2rkl piparkakkumaustetta
2tl ruokasoodaa
2 rkl kaakaojauhetta
2/3 dl perunajauhoja
2 1/3dl vehnäjauhoja

Vaahdota muna ja sokeri. Lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Painele taikina litteäksi ja kääri kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota taikinasta muotilla haluamasi mallisia piparkakkuja. Paista piparit 175 asteessa noin 8 minuuttia.

Pikkujoulukuusi koristeltuna piparein ja paperitähdin.

Ihanaa ensimmäistä adventtia ja joulun odotusta!


lauantai 21. marraskuuta 2015

Kirahvikakku


Ihanaa kun pienillä synttärisankareilla on kivoja kakkuideoita!
Viime viikonloppuna sain väsäillä kirahvikakun 4-vuotissynttäreille.
Sain vapaat kädet toteutuksen suhteen.
Koristelu siis makuni mukaan melko simppeli.
Täytteen ideoin kakun värityksen mukaan, jotta leikkauspintakin sopisi teeman väreihin.
Käytin siis suklaakakkupohjaa ja täytteenä mangomoussea.


lauantai 14. marraskuuta 2015

Isänpäivä


Viime sunnuntaina vietettiin isänpäivää (meilläkin). Isi sai nukkua aamulla pitkään. Tai no... "koska isi herää? koska saadaan antaa lahjat? koska, koska, koska!?!" Siis ainakin niin pitkään kuin malttamattomat lahjojat antoivat isin nukkua. Sitten herkuteltiin koko perhe brunssin äärellä, tarjoiluihin kuului muun muassa juusto-kinkkumuffinsseja sekä pikkukätösin päiväkodin tätien kanssa leivotut haarukkaleivät.


Iltapäivällä suunnattiin juhlistamaan isoisää, jolle leivoimme kaksikin kakkua.

Maidoton ja gluteeniton mutakakku

120g maidotonta suklaata
120g maidotonta margariinia
2dl sokeria
3 munaa
1rkl gluteenitonta jauhoseosta

Sulata suklaa ja margariini kattilassa miedolla lämmöllä. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita joukkoon sokeri sekä munat yksitellen. Lisää lopuksi 1 rkl gluteenitonta jauhoseosta (tai venhäjauhoja, jos gluteeni ei haittaa). Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan (20cm) ja paista 200 asteessa 20-30 minuuttia. Anna tekeytyä vähintään yön yli, kakun voi hyvin tehdä 2-3 päivää ennen tarjoilua.



Lisäksi tein valkosuklaajuustokakun, jonka tällä kertaa koristelin marmoroimalla pinnan sulalla maitosuklaalla.



torstai 12. marraskuuta 2015

Ristiäiskakku


Viikonloppuna sain väsätä ristiäiskakun pienelle sankarille.
Ulkonäön suhteen sain selkeät toiveet inspiraatiokuvaa myöden.
 Niitä noudatellen syntyi tällainen kakku. 


Kakku on mitoitettu noin 25 henkilölle 
(9munan kakkupohja, 26cm vuoka).
Täytteiden kanssa päädyttiin omena-kinuskitäytteeseen.


Kinuskivaahto

3,3dl (laktoositonta) kermaa
3,3dl fariinisokeria

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja keittele niitä muutama minuutti miedolla lämmöllä.
 Jäähdytä kinuskikastike hyvin, mielellään yön yli.

2-2,5dl (laktoositonta) kuohukermaa
200g (laktoositonta) tuorejuustoa

Vaahdota jäähtynyt kinuskikastike. Vaahdota kerma toisessa astiassa. 
Yhdistä tuorejuusto ja kermavaahto ja lisää lopuksi vaahdotettu kinuski.


Tästä määrästä riitti 26cm kakun kahteen väliin.
 Kinuskivaahdon lisäksi käytin täytteenä luomu omenasosetta.

lauantai 24. lokakuuta 2015

Nallekakku



Täytekakkuja on viime aikoina tullut tehtyä harmittavaisen vähän kehnon keittiötilanteen takia. Tälläisen nallekakun väsäsin kuitenkin jo joku tovi sitten pienen miehen 1-vuotissynttäreille. Pohjana mielettömän mehevä suklaakakkupohja ja täytteenä tuorejuusto-vadelmatäyte.

Mielettömän mehevä suklaakakkupohja
n. 20-22 cm vuokaan

Aineet:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1.5 dl ranskankermaa (tai piimää)
3 munaa
1.5 dl sokeria
1.5 dl fariinisokeria
4.75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Ohje:Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina voideltuun n. 20-22 cm irtopohjavuokaan paista 170 °C noin 55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Laita vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä.





lauantai 10. lokakuuta 2015

Maitosuklaajuustokakku


Tänään sain ihania ystäviä kylään. Leivoin heille (yllätys, yllätys) juustokakkua. Vastaavaa olen tehnyt jo valkosuklaasta ja tummastasuklaasta, joten piti viellä koittaa maitosuklaaversiokin ja hyvin toimi tämäkin. 

Maitosuklaajuustokakku

Pohja:
200g Digestivekeksejä
100g margariinia

Täyte:
600g maitosuklaata
400g maustamatonta tuorejuustoa
250g mascarponejuustoa
3 3/4 dl kermaa

Kuorrute:
1 1/3dl kermaa
200g maitosuklaata

Tee ensin keksipohja. Murskaa keksit, sulata margariini ja yhdistä. Painele muruseos irtopohjavuoan pohjalle(halkaisija 24-26cm). Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Sulata suklaa. Mittaa toiseen kulhoon tuorejuusto, mascarpone ja kerma ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi, pehmeäksi massaksi. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt suklaa ja sekoita tasaiseksi. Kippaa täyte keksipohjan päälle ja anna kakun jähmettyä jääkaapissa yön yli.

Valmista kuorrute. Lämmitä suklaa kattilassa höyryävän kuumaksi. Ota kattila pois liedeltä ja pilko sekaan suklaa. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetken ja kippaa varovasti kakun pinnalle. Koristele kakku esimerkiksi tuoreilla marjoilla.


sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Nutellapulla


Hyvää kansallista korvapuustipäivää!
Meillä perinteinen korvapuusti muotoutui tällä kertaa tällaiseksi kranssiksi.
Nutellapullan idea ja ohje löytyy täältä.
Nutellan sijaan täytteeksi sopii myös ihan perus kaneli-sokerifyllinki.
Pullataikinan tein munattomana ja maidottomana.