maanantai 28. joulukuuta 2015

Joulun herkkuja

Joulun pyhät vietetty ja mummilasta kotiuduttu.


Mulla on ollut tapana tehdä meidän suvun kahvipöytään tarjottavia. Tänä vuonna joulukakkuinspis oli hukassa. Lopputuloksena oli kuitenkin pipari-suklaajuustokakku.

Jouluinen juustokakku

Keksipohja:
300g piparkakkuja
100g margariinia

Täyte:
600g tummaa suklaata
600 g tuorejuustoa
noin 3 dl kermaa
piparkakkumaustetta

Valmista ensin keksipohja. Murskaa keksit, sulata margariini ja yhdistä ne murumaiseksi massaksi. Taputtele irtpohjavuoan pohjalle. Itse käytin 24cm halkaisijan rengasvuokaan. Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Pilko ja sulata suklaa. Mittaa kerma ja tuorejuusto kulhoon ja vatkaa tasaiseksi massaksi. Mausta piparkakkumausteella. Lisää massan sekaan hieman jäähtynyt suklaasula ja sekoita täyte tasaiseksi. Kippaa täyte keksipohjan päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti, mielellään yön yli.


Lisäksi näpertelin tällaisen hedelmäjoulukuusen. Syötävät joulukoristeet <3


Riisuttu kuusi.


Pipareiden koristelu on muuten yks parhaista jutuista joulussa.


keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Jouluvalmisteluita


Yksi yö jouluun. Enkä ole vielä kertaakaan tehnyt joulutorttuja tai keittänyt riisipuuroa. Joulukortit vein postiin viimeisenä mahdollisena postituspäivänä ja joulukakkuinspiskin on vielä hukassa. Ja se jos mikä on huolestuttavaa. Ensimäinen joulu työssäkäyvänä, ei-kotiäitinä, on selkeästi himmannut jouluintoilijaa. 


Lasten kanssa sentään askarreltiin joulukortit. 


Ja jokavuotiseksi perinteeksi muodostuneet soodataikina-askarteluja tehtiin, niitä päätyi muun muassa päiväkodintädeille kortin ja keksien lisäksi. Tällä kertaa käytin leimaamiseen kastehelmituikkulyhtyä ja lumihiutaleleimasinta.


Yhden uuden joulumakesteistailun tein eilen ja tänään ne pääsivät kinkkupusseihin kauniisiin sellofaanikääreisiin. Joulukortteina toimii samaiset soodataikinakoristeet. 


Mutta nyt alkaa olla lahjat paketissa, kortit postissa ja kaikki muutkin jutut siinä pisteessä, että kaipa tästä voisi joulun viettoon ryhtyä, ehtiihän tässä joulunpyhinä vielä askartelemaan ja leipomaan. Ja fiilistelemään sitä joulua sitten Nuutinpäivään asti.


Rentouttavaa joulun aikaa!



tiistai 22. joulukuuta 2015

Suklaatalo 2015

Tänä(kin) vuonna meillä tehtiin piparkakkutalon sijasta suklaatalo. Tällä kertaa äiti vain kokosi ja pojat koristeli. "Tehään siihen kimaltava katto! Ja tosi paljon karkkeja!" No semmonen siit sit tuli.


Nyt on joulukarkit kiehumassa loman alkamisen kunniaksi. Tästä se joulu alkaa.

lauantai 19. joulukuuta 2015

Piparminttukarkit


Taas on joulumakeisten aika. Viime vuonna hurahdin ihanan pehmeisiin fudgeihin, sitä edellisen vuoden hitti oli itse tehty hopeatoffee ja nyt on testissä piparminttukarkit. Näitä testailin jo viime jouluna, mutta uusi erä piti tehdä täksikin jouluksi.


Piparminttukarkit
(ohje siis suoraan dansukkerilta)

3 dl taloussokeria
1 ½ dl vettä
1 dl glukoosisiirappia
1 maustemitallinen piparminttuöljyä
elintarvikeväriä
3/4 dl tomusokeria

Öljyä uunipelti kevyesti. Sekoita sokeri, vesi ja glukoosisiirappi paksupohjaisessa kattilassa. Keitä keskikovalla lämmöllä kunnes seoksen lämpötila on 152 astetta. Ota kattila liedeltä, sekoita mauste ja elintarvikeväri joukkoon. Kaada massa öljytylle uunipellille. Anna jäähtyä, kerää välillä massaa lastalla kokoon. Kun massa on jäähtynyt käsin kosketeltavaksi, muodosta siitä tankoja, jotka leikkaat esimerkiksi saksilla paloiksi. Pyörittele palat tomusokerissa. Säilytä tiiviskantisessa purkissa.

Nämä jouluiset makeiset sopivat hyvin lahjaksi, sillä säilyvät huoneenlämössä!

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Joulun odotus alkaa

Se on kulkaas eka adventti ja joulun odotus saa virallisesti alkaa. Meillä tätä juhlaa vietettiin näissä tunnelmissa:


Ei siis päästy pikkujouluilemaan ja pipareita leipomaan kavereiden kanssa, vaan makoiltiin sohvalla ja pestiin oksupyykkiä tämä päivä. Onneksi oltiin otettu jo varaslähtö joulun odotukseen viime viikonloppuna, kun piipahdettiin joulumarkkinoilla sekä ihastelemassa satumaisia jouluanvajaismeininkejä ympäri kaupunkia. Ensilumikin osui sopivasti samalle viikonlopulle. Tästä inspiroituneena päätettiin leipoa ekat joulupiparit ja askarrella urakalla joulukortteja (osoitekirja vain on muuton jäljiltä hukassa).


Ensilumi, joka oli ja meni.


Jätkät 5-v. ja 3-v. ois askarrellu näitä vaikka kuinka paljon.


Eka satsi pipareita tehty. Testailussa tällainen taikina:

Helppo piparkakkutaikina

1 muna
1 dl sokeria
2 rkl siirappia
100g voita
2rkl piparkakkumaustetta
2tl ruokasoodaa
2 rkl kaakaojauhetta
2/3 dl perunajauhoja
2 1/3dl vehnäjauhoja

Vaahdota muna ja sokeri. Lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Painele taikina litteäksi ja kääri kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota taikinasta muotilla haluamasi mallisia piparkakkuja. Paista piparit 175 asteessa noin 8 minuuttia.

Pikkujoulukuusi koristeltuna piparein ja paperitähdin.

Ihanaa ensimmäistä adventtia ja joulun odotusta!


lauantai 21. marraskuuta 2015

Kirahvikakku


Ihanaa kun pienillä synttärisankareilla on kivoja kakkuideoita!
Viime viikonloppuna sain väsäillä kirahvikakun 4-vuotissynttäreille.
Sain vapaat kädet toteutuksen suhteen.
Koristelu siis makuni mukaan melko simppeli.
Täytteen ideoin kakun värityksen mukaan, jotta leikkauspintakin sopisi teeman väreihin.
Käytin siis suklaakakkupohjaa ja täytteenä mangomoussea.


lauantai 14. marraskuuta 2015

Isänpäivä


Viime sunnuntaina vietettiin isänpäivää (meilläkin). Isi sai nukkua aamulla pitkään. Tai no... "koska isi herää? koska saadaan antaa lahjat? koska, koska, koska!?!" Siis ainakin niin pitkään kuin malttamattomat lahjojat antoivat isin nukkua. Sitten herkuteltiin koko perhe brunssin äärellä, tarjoiluihin kuului muun muassa juusto-kinkkumuffinsseja sekä pikkukätösin päiväkodin tätien kanssa leivotut haarukkaleivät.


Iltapäivällä suunnattiin juhlistamaan isoisää, jolle leivoimme kaksikin kakkua.

Maidoton ja gluteeniton mutakakku

120g maidotonta suklaata
120g maidotonta margariinia
2dl sokeria
3 munaa
1rkl gluteenitonta jauhoseosta

Sulata suklaa ja margariini kattilassa miedolla lämmöllä. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita joukkoon sokeri sekä munat yksitellen. Lisää lopuksi 1 rkl gluteenitonta jauhoseosta (tai venhäjauhoja, jos gluteeni ei haittaa). Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan (20cm) ja paista 200 asteessa 20-30 minuuttia. Anna tekeytyä vähintään yön yli, kakun voi hyvin tehdä 2-3 päivää ennen tarjoilua.



Lisäksi tein valkosuklaajuustokakun, jonka tällä kertaa koristelin marmoroimalla pinnan sulalla maitosuklaalla.