sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Martti ja bambit

Terkut keittiörempan keskeltä. Olin varsin optimistinen rempan edistymisen suhteen, joten olin luvannut tehdä pari synttärikakkua. No en tietenkään lähtenyt perumaan lupaamiani kakkuja, vaikka keittiö näytti jotakuinkin tältä:


No onneksi olen jo tottunut miniuunin kanssa leipomiseen. Tosin tuli tällä kertaa todettua, ettei sinne muuten mahdu 28cm vuoka. Ja kellariin pakatut leivontatarvikkeetkin löytyivät melko kivuttomasti, joten sain kuin sainkin toteutettua lupaamani kakut.


Toinen kakku meni 6-vuotissynttäreitään juhlivalle neitoselle. Toiveena oli suklaata ja minttua, koristeeksi bambiperhe ja kukkia. Kakkupohjaksi tein Suklaapossun mielettömän mehevän suklaakakun, tein 1,5-kertaisena 26cm vuoassa. Täytteeksi ja kuorrutteeksi tein Painted By Cakesin Emman ohjeen mukaan tuorejuustokuorrutetta (1,5-kertaisen määrän), jonka maustoin varovasti mintulla ja värjäsin mintunvihreäksi. Täytteen joukkoon rouhin maitosuklaata.


Toinen kakku meni 4-vuotiaalle Martti-fanille. Kakkupohjana on gluteeniton mutakakku, jonka päälle tein reilun kerroksen maitosuklaatryffeliä. Kakku on siis supersuklainen, kokonaisuudessaan kakussa on noin 1,5 kg suklaata (halkaisija 28cm). Martti ja autonrenkaat on tehty sokerimassasta, hiekkana murskattuja gluteenittomia keksejä.



Seuraavan postauksen teen toivottavasti sitten jo melkein valmiissa isossa keittiössä, ihan oikealla uunilla valmistetuista jutuista...


lauantai 9. tammikuuta 2016

Tähkäpääkakku


Tänä viikonloppuna (kahden pojan äitinä) sain vaihteeksi näperrellä prinsessajuttuja. Synttärikakkuun toivottiin nimittäin Tähkäpäätä kavereinaan kaksi päivänsankarille tärkeää pehmolelupupua.


Kakku ei ihan ongelmitta syntynyt. Migreeni sotki aikataulut ja remppatilanteen takia täytyi kakkua pystyä tekemään lasten ollessa valveilla. Yleensä tykkään tehdä kakut rauhassa lasten nukkumaanmenoajan jälkeen, äidin omaa aikaa. Hiukan meinasi tulla kiirekin, joten kuvat on napsaistu nopeasti kakkua pakatessa.


Täytteeksi toivottiin suklaata ja mansikkaa. Käytin siis mansikkasosetta sekä suklaamoussea.

Suklaatäyte:

5 dl vispikermaa
250g maustamatonta tuorejuustoa
325g maitosuklaata

Sulata suklaa. Vaahdota kerma. Pehmennä tuorejuusto. Yhdistä kerma ja tuorejuusto. Kääntele lopuksi sekaan hieman jäähtynyt suklaasula.

Tein täytteen laktoosittomista vaihtoehdoista. Tämä määrä riitti 26cm kakun kahteen väliin.




sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Hattivattisynttärit

Nyt on juhlittu joulut ja uudet vuodet ja heti perään vielä pariin otteeseen meidän kohta nelivuotiastakin. Jos nyt olisi kaiken tämän juhlahulinan jälkeen muutama päivä aikaa ihan vain lomaillakin ennen kuin täytyy taas palata arkeen.


Kun kyselin synttärisankarilta millaisen kakun hän haluaisi synttäreilleen, toivoi hän hattivattikakkua. Mistä ihmeestä näitä oikeen tulee? Muumit eivät ole mikään erityinen fanituksen kohde, mutta jostain hän nyt tällaisen sai päähänsä ja äiti tietysti toteutti idean. Itse asiassa kolme eri versiota.


Hattivattikakku numero 1:
 Valkosuklaajuustokakku (kaksinkertaisena) sokerimassahattivateilla koristeltuna.


Hattivattikakku nro 2:
(Tein halkaisijaltaan 22cm vuokaan jolloin kakusta tuli korkeampi.)


Hattivattikakku nro3:
Perustäytekakku (5 munan) tuorejuustotäytteellä ja vadelmasoseella. 
Koristeena kakun reunoilla sokerimassasta tehdyt "hattivattikeksit".

Tuorejuustotäyte ja -kuorrute:

600g maustamatonta tuorejuustoa
225g margariinia/voita
4½dl tomusokeria
3rkl maitoa

Vatkaa pehmeä voi, 3dl tomusokeria ja maito vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon notkistettu tuorejuusto, johon on sekoitettu loput tomusokerista. Käytä noin 2/3 täytteeksi ja jätä loput kakun kuorruttamiseen.



Niistä kakuista se ajatus sitten lähti. Lisäksi askartelin paperista hattivattinauhan seinälle sekä isoja hattivatteja ikkunaan.



Ikean valkoisista pilleistä askartelin myös hattivatteja.



Poikien kanssa leivottiin hattivattipipareita. Taikinana Chocochillin sitruspiparit.


Kakun koristeet kuivumassa. Hattivattien kädet kiinnitin pätkällä raakaa spagettia, liimana käytin ihan vaan vettä. Spagetinpätkien avulla kiinnitin myös valmiit hahmot kakkuun. Silmät piirsin elintarviketussilla.


maanantai 28. joulukuuta 2015

Joulun herkkuja

Joulun pyhät vietetty ja mummilasta kotiuduttu.


Mulla on ollut tapana tehdä meidän suvun kahvipöytään tarjottavia. Tänä vuonna joulukakkuinspis oli hukassa. Lopputuloksena oli kuitenkin pipari-suklaajuustokakku.

Jouluinen juustokakku

Keksipohja:
300g piparkakkuja
100g margariinia

Täyte:
600g tummaa suklaata
600 g tuorejuustoa
noin 3 dl kermaa
piparkakkumaustetta

Valmista ensin keksipohja. Murskaa keksit, sulata margariini ja yhdistä ne murumaiseksi massaksi. Taputtele irtpohjavuoan pohjalle. Itse käytin 24cm halkaisijan rengasvuokaan. Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Pilko ja sulata suklaa. Mittaa kerma ja tuorejuusto kulhoon ja vatkaa tasaiseksi massaksi. Mausta piparkakkumausteella. Lisää massan sekaan hieman jäähtynyt suklaasula ja sekoita täyte tasaiseksi. Kippaa täyte keksipohjan päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti, mielellään yön yli.


Lisäksi näpertelin tällaisen hedelmäjoulukuusen. Syötävät joulukoristeet <3


Riisuttu kuusi.


Pipareiden koristelu on muuten yks parhaista jutuista joulussa.


keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Jouluvalmisteluita


Yksi yö jouluun. Enkä ole vielä kertaakaan tehnyt joulutorttuja tai keittänyt riisipuuroa. Joulukortit vein postiin viimeisenä mahdollisena postituspäivänä ja joulukakkuinspiskin on vielä hukassa. Ja se jos mikä on huolestuttavaa. Ensimäinen joulu työssäkäyvänä, ei-kotiäitinä, on selkeästi himmannut jouluintoilijaa. 


Lasten kanssa sentään askarreltiin joulukortit. 


Ja jokavuotiseksi perinteeksi muodostuneet soodataikina-askarteluja tehtiin, niitä päätyi muun muassa päiväkodintädeille kortin ja keksien lisäksi. Tällä kertaa käytin leimaamiseen kastehelmituikkulyhtyä ja lumihiutaleleimasinta.


Yhden uuden joulumakesteistailun tein eilen ja tänään ne pääsivät kinkkupusseihin kauniisiin sellofaanikääreisiin. Joulukortteina toimii samaiset soodataikinakoristeet. 


Mutta nyt alkaa olla lahjat paketissa, kortit postissa ja kaikki muutkin jutut siinä pisteessä, että kaipa tästä voisi joulun viettoon ryhtyä, ehtiihän tässä joulunpyhinä vielä askartelemaan ja leipomaan. Ja fiilistelemään sitä joulua sitten Nuutinpäivään asti.


Rentouttavaa joulun aikaa!



tiistai 22. joulukuuta 2015

Suklaatalo 2015

Tänä(kin) vuonna meillä tehtiin piparkakkutalon sijasta suklaatalo. Tällä kertaa äiti vain kokosi ja pojat koristeli. "Tehään siihen kimaltava katto! Ja tosi paljon karkkeja!" No semmonen siit sit tuli.


Nyt on joulukarkit kiehumassa loman alkamisen kunniaksi. Tästä se joulu alkaa.

lauantai 19. joulukuuta 2015

Piparminttukarkit


Taas on joulumakeisten aika. Viime vuonna hurahdin ihanan pehmeisiin fudgeihin, sitä edellisen vuoden hitti oli itse tehty hopeatoffee ja nyt on testissä piparminttukarkit. Näitä testailin jo viime jouluna, mutta uusi erä piti tehdä täksikin jouluksi.


Piparminttukarkit
(ohje siis suoraan dansukkerilta)

3 dl taloussokeria
1 ½ dl vettä
1 dl glukoosisiirappia
1 maustemitallinen piparminttuöljyä
elintarvikeväriä
3/4 dl tomusokeria

Öljyä uunipelti kevyesti. Sekoita sokeri, vesi ja glukoosisiirappi paksupohjaisessa kattilassa. Keitä keskikovalla lämmöllä kunnes seoksen lämpötila on 152 astetta. Ota kattila liedeltä, sekoita mauste ja elintarvikeväri joukkoon. Kaada massa öljytylle uunipellille. Anna jäähtyä, kerää välillä massaa lastalla kokoon. Kun massa on jäähtynyt käsin kosketeltavaksi, muodosta siitä tankoja, jotka leikkaat esimerkiksi saksilla paloiksi. Pyörittele palat tomusokerissa. Säilytä tiiviskantisessa purkissa.

Nämä jouluiset makeiset sopivat hyvin lahjaksi, sillä säilyvät huoneenlämössä!