Eilen vietimme libanonilaista iltaa ihan vain aikuisten kesken. Oli kyllä virkistävää, todella. Kuvamateriaalia kertyi poikkeuksellisen vähän, joten tyytyminen on nyt yhteen hutaistuun jälkiruokakuvaan, joka sekään ei ole edustavin, mutta menkööt.
Baklava
450 g filotaikinaa jos pakaste niin sulatettuna
200 g voita
Täyte:
2½ dl saksanpähkinöitä rouhittuna
2½ dl mantelirouhetta
½ dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
hippunen jauhettua neilikkaa
Siirappi:
3 dl vettä
2 dl sokeria
½ dl hunajaa
1 kpl sitruuna niin mehu kuin kuorisuikale
Sulata voi pienellä teholla. Sekoita täyteaineet keskenään. Laita pellin tai uunivuoan pohjalle leivinpaperia niin että tulee vähän yli.
Leikkaa taikinakääri poikki, jolloin saat kaksi taikinanippua. Avaa yksi käärö pöydälle ja aseta yksi levy voidellulle leivinpaperille pellille. Ja voitele se samantien voilla. Lisää seuraava levy ja taas samoin voitele ja vielä kolmas levy ja taas voitele. Lusikoi vähän täyteainetta ja sitten taas levy päälle ja voitelu. Lisää siis vielä kaksi lisää voiteluineen. Eli näin jatketaan loppuun saakka niin että vikat kolme kerrosta on levyjä ja voita. Eli pieni kertaus; aina 3 levyä voiteluineen ja 1 kerros täyteainetta. Aivan lopuksi voitele päällimäinen pinta. Leikkaa terävällä veitsellä joko perinteisiä vinineliöitä tai neliöitä.
Paista baklavaa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Laske sitten lämpötila 150 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia. Tarkkaile ettei pinta rusketu liikaa.
Valmista siirappi paistamisen aikana. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, hunaja, sitruunamehu ja kuorisuikale. Keitä noin 10 minuuttia. Poista kuorisuikale.
Kaada siirappiliemi baklavan päälle ja anna tortun vetäytyä peitettynä mielellään seuraavaan päivään. Leikkaa vinoneliöt vielä uudestaan leikkausjälkiä pitkin ennen tarjoilua.
200 g voita
Täyte:
2½ dl saksanpähkinöitä rouhittuna
2½ dl mantelirouhetta
½ dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
hippunen jauhettua neilikkaa
Siirappi:
3 dl vettä
2 dl sokeria
½ dl hunajaa
1 kpl sitruuna niin mehu kuin kuorisuikale
Sulata voi pienellä teholla. Sekoita täyteaineet keskenään. Laita pellin tai uunivuoan pohjalle leivinpaperia niin että tulee vähän yli.
Leikkaa taikinakääri poikki, jolloin saat kaksi taikinanippua. Avaa yksi käärö pöydälle ja aseta yksi levy voidellulle leivinpaperille pellille. Ja voitele se samantien voilla. Lisää seuraava levy ja taas samoin voitele ja vielä kolmas levy ja taas voitele. Lusikoi vähän täyteainetta ja sitten taas levy päälle ja voitelu. Lisää siis vielä kaksi lisää voiteluineen. Eli näin jatketaan loppuun saakka niin että vikat kolme kerrosta on levyjä ja voita. Eli pieni kertaus; aina 3 levyä voiteluineen ja 1 kerros täyteainetta. Aivan lopuksi voitele päällimäinen pinta. Leikkaa terävällä veitsellä joko perinteisiä vinineliöitä tai neliöitä.
Paista baklavaa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Laske sitten lämpötila 150 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia. Tarkkaile ettei pinta rusketu liikaa.
Valmista siirappi paistamisen aikana. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, hunaja, sitruunamehu ja kuorisuikale. Keitä noin 10 minuuttia. Poista kuorisuikale.
Kaada siirappiliemi baklavan päälle ja anna tortun vetäytyä peitettynä mielellään seuraavaan päivään. Leikkaa vinoneliöt vielä uudestaan leikkausjälkiä pitkin ennen tarjoilua.
Ohje löytyi täältä, mistä otin muitakin ideoita ja ohjeita, kuten korianteriperunat ja kebakot (joista tein kuintekin pyöryköitä). Koska halusin tehdä baklavasta vegaanisen version, korvasin voin vegaanisella margariinilla ja hunajan agavesiirapilla. Filotaikinaa ei kulunut ihan yhtä paljon, mitä alkuperäisessä ohjeessa.
Baklavan lisäksi libanonilaisen illan tarjoiluihin kuului tabbouleh-salaatti, sitrussalaatti, hummus, labneh, oliiveja, paistettua halloumia, mausteiset lihapyörykät sekä korianteriperunat. Ohjeet koottu sieltä täältä googlailemalla sekä vapaasti varioimalla. Ruoka tuntui maistuvan ja sitä oli riittävästi. Muutenkin ilta oli oikein onnistunut ja fiilis on muikea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti