keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Jouluherkkuja lahjaksi

Tässä muutama vinkki itsetehdyiksi joululahjoiksi.



Joulumakeiset ovat ihana joululahja. Ja ohjeita löytyy jos jonkin moisia, nekkuja, vaahtokarkkeja, toffeeta, marmeladeja... Innostun aina joulun alla testailemaan makeisten tekoa ja usein se innostus lopahtaa, koska ei se sitten ollutkaan ihan niin helppoa. Marmeladimassa ei hyydy tai nekut palaa pohjaan. Makeisten tekeminen on tarkkaa puuhaa, puhutaan grammoista ja lämpömittarin tarkkailusta. Ei tarvita kuin pieni virhe ja koko massa on pilalla. Tänä jouluna olen ehtinyt testaamaan itsetehtyjä hopeatoffeita, vegaanisena versiona tietenkin (alkuperäisen epävegaanin version bongasin mummilassa jostain joululehdestä). Ja ne onnistuivat! Jos tänä jouluna ei sitten enää yrittäisikään muita, vaan olisi tyytyväinen tähän sataprosenttiseen onnistumiseen.

Hopeatoffee
(n.30kpl)

1dl sokeria
1dl Pirkka lakritsikastiketta
3/4dl vaaleaa siirappia
3/4dl vegaanisti vispikermaa (käytin Alpron Soya vispautuvaa)

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sekoita. Kuumenna välillä sekoittaen, kunnes seos on 120 astetta. Kumoa toffee hyvin öljyttyyn vuokaan ja anna jäähtyä niin, että massaa pystyy käsittelemään. Siirrä massa öljytyin käsin leivinpaperille ja muotoile parin sentin paksuiseksi tangoksi ja kääri se leivinpaperiin. Laita massa jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Paloittele tanko suupaloiksi (leikkasin saksilla) ja kääräise palat sellofaaniin tai vastaavaan. Makeiset säilyvät huoneenlämmössä.


Edellisen hyvän myyntipuheen jälkeen täytyy todeta, että poikkeus vahvistaa säännön. Makeisista varmaan helpoimpia ovat suklaatyffelit. Keitä massa, anna jäähtyä ja pyörittele palloiksi. Ei tarvuta kummallisia raaka-aineita tai erityisvälineitä. Kattila, puukauha ja pari lautasta riittä. Lisäksi tryffeleitä on tosi helppo muokata maustamalla niitä oman maun mukaan. Täältä löytyy perustryffelimassa ohje epävegaanina.

Vegaaniset suklaatryffelit

200g tummaa suklaata
3/4dl soijavispiä
n.1rkl margariinia
1/2tl suolaa
2tl vaniljasokeria
1/2tl kanelia

Pinnalle:
Tomusokeria ja/tai kaakaojauhetta

Kiehauta kerma ja margariini kattilassa. Nosta pois liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Kun suklaa on sulanut, lisää mausteet. Sekoita tasaiseksi, ÄLÄ VATKAA. Jätä huoneenlämpöön jäähtymään 6-8 tunniksi.

Kun massa on jäähtynyt ota lusikalla nokare ja pyörittele palloiksi. Pyöräytä kaakaojauhoissa/tomusokerissa (oma suosikki versio oli, kun pyöräytti ensin tomusokerisssa ja sen jälkeen kaakaossa) ja nosta pallerot lautaselle tai leivinpaperille jähmettymään.

Tämä tryffeliresepti on muokattu epävegaanista versiosta. Tykästyin ohjeeseen, koska näitä tryffeleitä voi säilyttää huoneenlämmössä ja näin ne sopivat oivasti paketoitavaksi vaikkapa joululahjaksi. Jääkaapissa jäähdytetty tryffelimassa vaatii jääkaappi säilytyksen ja jääkaapissa säilytettävät tryffelit lössähtävät nopeasti huoneenlämmössä. Lisäksi perustryffelimassaa on helppo muokata maustamalla. Lisäämällä muutama tippa aromia/likööriä/rommia tai käyttämällä erilaisia mausteita, vaikkapa piparkakkumausteita, appelsiininkuorta tai chiliä.


Maustetut mantelivat ovat ihania! Näitä taisin pyöräyttää sukulaisille viime jouluna. Tosi helppoja ja helposti varioitavia. Voi tehdä pelkällä sokerilla tai lisäillä haluamiaan mausteita kuten kanelia, valmista piparkakkumausteseosta, chiliä, appelsiininkuorta...

Joulumantelit

2dl/150g manteleita (kuorellisia tai kuorettomia)
1dl ruokokidesokeria
3/4dl vettä
1-2tl kanelia tai piparkakkumaustetta
(tai muita jouluisia mausteita maun mukaan)

Mittaa kaikki aineet paistinpannulle tai kattilaan. Sekoittele miedolla lämmöllä kunnes neste on haihtunut ja sokeri tarttuu manteleihin(vaatii kärsivällisyyttä). Kaada mantelit leivinpaperille, erottele haarukalla ja anna jäähtyä.


Jos makeisten teko ei innosta, aina voi myös leipoa. Pikkuleivät ovat siitä hyviä, että ne säilyvät melko pitkään. Esimerkiksi kinuskikeksit ovat tosi herkullisia ja helppoja ja kerralla saa tehtyä isommakin satsin.

Kinuskikeksit

100g margariinia
1dl fariinisokeria
2rkl (vaaleaa)siirappia
2 1/4dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää loputaineet ja sekoita hyvin. Tee taikinasta pallo ja jaa se kahteen osaan. Leivo osat pötköiksi pelille, lististä ja tee raidat haarukalla. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Leikkaa pötköt kekseiksi kuumana.


Ja jos ei oikein välitä leipomisestakaan tai haluaa varmistaa, että lahjan saaja saa nauttia tuoreista leivonnaisista, voi lahjaksi antaa suklaakakun purkissa. Tee vain valmis jauhoseos purkkiin, kirjoita "lisää vain maito ja öljy"-ohje purkin kylkeen, koristele purkki ja kaveriksi voi vaikka ostaa kivan mukinkin. Tällaisia suklaakakku mukissa-tyyppisiä ohjeita löytyy netistä useampiakin ja jostain bongasin samalla tyylillä lahjaksi tehdyn leivän pullossa.


Maikoisaa joulun odotusta!

2 kommenttia:

  1. Tein noita joulumanteleita tänään, nam! :) Mutta mulla niistä tuli kyllä ihan tummia, ei tuollasia nättejä sokerihuurretun näkösiä... :D Keitin aluksi vähän kuumemmalla, voiko johtua siitä? Tosin miten niistä voi tulla vaaleita, kun kaikki ainekset on tummia? :D No, maku oli joka tapauksessa kohdillaan! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytitkö kuorellisia manteleita? Mulla tossa kuvassa on kuorittuja, joten se voi ainakin vaikuttaa ulkonäköasiaan. Mut makuhan se on pääasia! :)

      Poista