sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Tuorepuuroilua ja tattarifanitusta

Kun kaikki muut viettävät tipatonta tai vegaanista tammikuuta (näissä ei hirveästi haastetta absolutistille vegaanille), niin täytyy sitä joku haaste heittää ja se on tietenkin se herkkulakko. Ennen joulua elämä oli varsin makeaa. Tammikuussa on hyvä taas päästä irti sokerikoukusta ja löytää kohtuus herkkutteluunkin. Ja ihan hyvin on sujunut, kahta pullaa lukuun ottamatta.

Aluksi ajattelin, että voisin elää tammikuun myös raaka-ravinnolla, mutta totesin, etten pysty siihen keskellä paukkuvia pakkasia. Minä vain yksinkertaisesti kaipaan lämmintä sosekeittoa tai aina yhtä ihanaa linssikeittoa, kun on ensiksi reippailut lasten kanssa kirpsakassa säässä. Jonkin verran kuitenkin olen palautellut mieleeni raaka-ravintoherkkujakin, kuten tuorepuuroja.

Tattarit ja taatelit likoamassa.
Tuorepuuroja voi tehdä monella tavalla ja soveltaa ja maustaa makunsta ja mielikuvituksensa mukaan. Tässä vinkkejä oman tuorepuuron kokoamiseen. Tarvitaan:

1.Neste: vesi, mehu, soija/kaura/riisi/mantelimaito

2.Rakenne: pähkinöitä, manteleita, siemeniä, suurimoita, hiutaleita

3.Lisää makua: taatelia, viikunaa, kaakaojauhetta, carobjauhetta, mausteita (kanelia, kardemummaa jne), yrttejä, vaniljaa, hunajaa, marjajauheita

4."Sattumia": marjoja(tuoreita, kuivattuja, jauheena), pähkinöitä, hedelmiä (tuoreita tai kuivattuja), kaakaonibsejä

5.Ekstraa: proteiinijauhetta, superfoodeja kuten goji-marjoja(kuivattuna tai jauheena), spiruliinaa tai vehnänorasta jne.

Tee puuro joka on hyvä sellaisenaan tai herkuttele marojojen, mehukeiton tai marjasoseen kanssa tai miten puurosi tykkäät nauttia. Tuorepuurot ovat helppoja ja nopeita ja sopivat aamupalaksi, välipalaksi, iltapalaksi, kevyksi lounaaksi, töihin evääksi... Ei muuta kuin testailemaan!

Oma suosikkini on tuorepuuro tattarisuurimoista. Tattari on melko miedon makuinen, joten sitä on helppo maustaa ja siitä saa tehtyä ihanan samettista puuroa. Lisäksi se on mitä mainion raaka-aine talvipakkasilla, sillä se sisältää paljon glykosidi rutiinia, joka vahvistaa hiussuonien seinämiä ja suojaa näin paleltumilta. Lisäksi tattari on gluteeniton, auttaa korkeaan verenpaineeseen ja se on myös täydellinen proteiinin lähde eli se sisältää kaikki tarvittavat aminohapot.

Auringonkukansiemenet ovat oiva lisä tattarin pariksi, koska ne sisältävät runsaasti valkuaisaineita, B-vitamiineja ja kivennäisaineita. Säännöllisesti syötynä ne auttavat uupumukseen, masennukseen, ärtyneisyyteen ja tarmon puutteesseen. Mutta myös monet muut pähkinät ja siemenet käyvät hyvin!

Taatelit antavat puurolle ihanan makean maun, mutta lisäksi ne sisältävät rynsaasti energiaa, ovat hyvä antioksidanttien ja kivennäisaineiden lähde, niissä on etenkin kaliumia sekä helposti imeytyvää rautaa ja on runsaasti kuitua (ehkäisee ummetusta).


Tässä muutama jo hyväksi havaittu resepti:

Makea tattarituorepuuro
(yksi annos)

1dl tattarisuurimoita
noin 5 taatelia (jos tykkäät makeasta laita enemmän, jos et niin makeasta laita vähemmän)
1-2rkl auringonkukansiemeniä
noin 1dl vettä (niin, että on mieluisan paksuista)
(tl kanelia)

Huuhtele tattarisuurimot hyvin ja laita likoamaan runsaaseen veteen yön yli. Myös taatelit ja auringonkukansiemenet voi liottaa, jolloin niistä tulee pehmeämpiä ja helpommin soseutettavia. Huuhteli tattarit hyvin ja  laita kaikki ainekset kippoon ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää vettä vähitellen, jotta saat haluamasi paksuisen puuron.

Tämä puuro on aika perus tattarituorepuuro, jota on helppo lähteä varioimaan makunsa mukaan. Tän puuron avulla mä olen selvinnyt iltaisista "kun lapset ovat menneet nukkumaan makean himoistani" tammikuun herkkulakon aikana.



 Tässä heti yksi variaatio perustattarituorepuurosta. 

Suklaatuorepuuro
(yksi annos)

1dl tattarisuurimoita
noin 5 taatelia (jos tykkää makeasta laita enemmän, jos et niin makeasta laita vähemmän)
1-2rkl auringonkukansiemeniä
noin 1dl vettä (niin, että on mieluisan paksuista)
1rkl carob- tai kaakaojauhetta
sekaan kaakaonibsejä

Huuhtele tattarisuurimot hyvin ja laita likoamaan runsaaseen veteen yön yli. Myös taatelit ja auringonkukansiemenet voi liottaa, jolloin niistä tulee pehmeämpiä ja helpommin soseutettavia. Huuhteli tattarit hyvin ja  laita kaikki muut aineet paitsi kaakaonibsit kippoon ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää vettä vähitellen, jotta saat haluamasi paksuisen puuron.




Ja vielä marjaisa versio.


Marjaisa tattarituorepuuro
(yksi annos)

1dl tattarisuurimoita
2 taatelia (antamaan makeutta, taateleiden sijaan voi käyttää myös esimerkiksi hunajaa)
1-2rkl (auringonkukan)siemeniä
1dl marjoja
noin ½dl vettä (niin, että on mieluisan paksuista)

Huuhtele tattarisuurimot hyvin ja laita likoamaan runsaaseen veteen yön yli. Myös taatelit ja auringonkukansiemenet voi liottaa, jolloin niistä tulee pehmeämpiä ja helpommin soseutettavia. Huuhteli tattarit hyvin ja  laita kaikki ainekset kippoon ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää vettä vähitellen, jotta saat haluamasi paksuisen puuron.

Vadelmat ovat oiva lisä tuorepuuroon, ne sisältävät paljon C-vitamiinia, kalkkia, kaliumia, rautaa ja magnesiumia. Vadelmat tekevät hyvää muun muassa toipilaille, uupuneille ja vatsavaivoista kärsiville.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti