maanantai 22. heinäkuuta 2013

Wiltonin 3D junakakkuvuoka

Kuten jo edellä esittelin, viikonloppu suijui jälleen kakkutehtaillessa. Kakkua suunnitellessa törmäsin mielenkiintoiseen 3D-kakkuvuokaan, jollaisella ajattelin löytäväni oikotien onneen. Valmiiksi junanmallinen kaukku, ei aivojumppaa eikä itsetehtyjä kaavoja. Helppoa kuin mikä!

Ongelmat kakkuvuoan kanssa alkoivat kuitenkin heti kättelyssä. Siinä ei näet ollut suomenkielisiä ohjeita ollenkaan. Ensiksi yritin löytää googlaamalla ohjetta. Onhan jonkun bloggailevan kotileipurin täytynyt tätä kokeilla, vaan eipä tuntunut löytyvän. Siispä englanninkielisiä käyttöohjeita kahlaamaan läpi kettumaisen pientä pränttiä kääntäen ja muuttaen farenheittejä celciuksiksi.

Kun olin lopulta selvittänyt miten vuoka toimii, yritin arvioida minkä kokoisen taikinan siihen sitten tekisin, ohjeista en ainakaan pieneen pränttiin ja kääntämiseen turhautuneena valmista ohjetta löytänyt. Joten ei muuta kuin arvioimaan ja kokeilemaan. Yhden kakun tein 4 munan pohjalla, vaan eipä se paisunut tarpeeksi ja kakku jäi muotopuoleksi.

Toiselle yrittämällä sitten onnistuin. Eli tiedoksi muille, jotka kenties asiaa pohditte, Wiltonin 3D choo choo train-vuokaan tuli sopiva taikina viidellä munalla:


5 munan tummatäytekakkupohja:

5 munaa
2 dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
0,5dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Sekoita kuivat aineet. Vaahdota munat ja sokeri toisessa kulhossa. Yhdistä kuivat aineet vaahtoon varovasti käännellen.


Voitele vuoat hyvin ja kaada taikina toiseen vuokaan (siihen puoleen missä ei ole reikää). Täytä vuoka mahdollisimman täyteen, niin että se melkein läikkyy yli. Muutoin kakku ei paisu tarpeeksi täyttääkseen toista puolta ja kakku jää muotopuoleksi (Kokeiltu on).


Sitten vain toinen puoli napakasti kiinni ja kakku uuniin. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. Kypsyyttä voi kokeilla dippaamalla vuoassa olevasta reijästä puutikkua. Jos taikina ei tartu tikkuun, kakku on valmis. Ohjeen mukaan voisi yläosan myös poistaa paistamisen loppuvaiheessa kypsyyden testaamiseksi, mutta mielestäni vuokien irroittaminen toisistaan tulikuumina oli aika hankalaa.


Kun kakku on kypsää, ota se pois uunista ja anna jäähtyä. (Annoin kakun jäähtyä muotin sisällä.) Ja tadaa, kyllä siitä sitten toisella yrittämällä ihan junan mallinen kakku tuli. Mutta eivät ne haasteet vielä kuitenkaan loppuneet. Kakku on näet aika kapea. (Valmiin lopputuloksen kannalta tietysti ihan järkevää, kermavaahto ja muut koristeet kuitenkin kasvattavat junan kokoa ja jos itse kakkupohja olisi junankokoinen tulisi valmiista kakusta aika pullukka ja hupsun mallinen.) Kapean kakun täyttäminen oli aika haastavaa, koska siitä tuli aika kapea ja korkea, huojuva torni. Osa täytteestäkin valui hukkaan. Mutta kun kakun sai kasaan ja päällystettyä kreemillä ja laittoi hetkeksi jääkaappiin, tuli kakusta ihan tukeva ja koristelu sujui jo helpommin ja valmis kakku pysyi hyvin kasassa. 

Täytteeksi tein maitosuklaamoussea:

2,5dl vispikermaa
100g tuorejuustoa
150g maitosuklaata

Sulata suklaa. Vatkaa kerma kuohkeaksi. Pehmennä juusto sähkövatkaimella ja lisää joukkoon kermavaahto varovasti käännellen. Sekoita lopuksi joukkoon varovasti hieman jäähtynyt sula suklaa.

Ennen sokerimassaa päällystin kakun voi-sokerikreemillä:

125g margariinia
4 dl suklaatomusokeria
1 rkl vettä

Pehmennä margariini sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tomusokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetki. Tarvittaessa kreemiä voi lämmittää hieman mikrossa, jolloin se on helpompi levittää.


Ja tältä siis näytti valmis kakku (lisää kuvia myös täällä):


Ei siis ollut oikotie onneen tuo valmis 3D junavuuoka. Luulenpa, että helpomalla olisin päässyt, kun olisin tehnyt kakun "vanhanaikaisesti", ihan itse askarrelut kakkulevyistä junan. Mutta nyt on testattu tämäkin ja tänne raapustettu käyttöohje itselleni muistiin sekä mahdollisesti muille Wiltonin 3D junakakkuvuoan kättöohjeita etsiville. 


4 kommenttia:

  1. Wau, sä onnistuit loistavasti tässä Tuomas veturi-kakussa. Siitä tuli upea :)!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Katri! :) Kyllä tän eteen töitä tehtiinkin...

      Poista
  2. Moikka, mä ajattelin hommata tuon myös, mutta mietityttää juurikin tuo täyttäminen, miten se käytännössä onnistuu... Näyttää just siltä että on hankala leikata että saisi täytteet,entä mites laitoitko moneen väliin täytteet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin täytettä muistaakseni kahteen väliin. Mutta en kyllä erityisesti suosittele tuotetta. Melkeempä helpommin junakakun saa rakennettua levykakkupohjista.

      Poista