maanantai 8. joulukuuta 2014

Ihan(a) itse tehty fudge

Joulun aikana innostun aina kokeilemaan makeisten tekoa. Tämän joulun ensimmäisenä makeiskokeiluna tein fudgeja itsenäisyyspäivän herkuksi. Fudgerespetejä löytyy netistä vaikka millä mitalla, tämä ohje on suoraan dansukkerilta. Soveltamaan en lähtenyt, koska onnistumisprosessi makeiskokeiluissa on aika 50/50. Mutta tällä ohjeella ainakin onnistuin, joten täytyy kirjoittaa se tänne ylös ja suositella samalla muillekin. Tuli todella herkullisia ja ihanan pehmeitä fudgeja, jotka eivät purkissakaan liimautuneet toisiinsa. Onnistui laktoosittomana. Säilyy huoneenlämmössä, joten sopii mainiosta pukin konttiinkin. Näitä toivottiin lisää.


Fudge
(ohje siis täältä)

2dl kuohukermaa (käytin laktoositonta kermaa)
½tl suolaa
200g/vajaa 1½dl Dansukker Glukoosisiirappia
225g/2½dl Dansukker Taloussokeria
2-3rkl Dansukker Tummaa siirappia
½dl vettä
1½dl Dansukker tomusokeria
1-2rkl vettä
1rkl Dansukker vaniljasokeria

1.Sekoita suola kermaan.

2.Mittaa glugoosisiirappi paksupohjaiseen ja korkeareunaiseen kattilaan. Lisää sokeri, tumma siirappi ja vesi ja sekoita tasaiseksi.

3. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä täydellä teholla, kunnes seoksen lämpötila on 124 astetta.

4.Lisää kerma-suolaseos sekoittaen kattilaan (varo, seos kuohahataa). Kuumenna uudelleen 124 asteeseen koko ajan sekoittaen.

5.Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä 90 asteeseen. Sekoita massaa jäähtymisen aikana.

6.Sekoita 1rkl vettä, tomusokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi, kiinteäksi tahnaksi. Lisää vettä tarvittaessa tipottain.

7.Lisää tomusokeritahna saman tien voimakkaasti sekoittaen massaan. Sekoita tasaiseksi.

8.Kaada kuuma massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan (käytin 18cm x 18cm vuokaa), käytä lopuksi kaavinta ja levitä tasaiseksi. Anna jäähtyä vähintään muutama tunti kunnes fudge on leikattavissa (jäähtymisaika rippuu fudgen paksuudesta).

9.Leikka jäähtynyt fudge paloiksi ja nauti.

Huom! Fudgemassaan keittämisen jälkeen lisättävä tomusokeritahna saa aikaan fudgelle tyypillisen pehmeän, "purtavan" rakenteen. On tärkeää, että annat massan jäähtyä 90-asteiseksi ennen tahnan lisäämistä. Lian kuumana massaan lisääminen saa aikaan tomusokerin liukenemisen ja lopputuloksena on sitkeä toffee (mikä sekin toki maistuu vallan erinomaiselle).

Vinkki! Voit maustaa fudgea esim. kuivatuilla karparoilla. Lisää karpalot massaan viimeisenä tai ripottele ne vuokaan fudgen pinnalle ja painele kevyesti lastalla pintaan kiinni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti