tiistai 9. joulukuuta 2014

Ruispiparit

Meillä on leivottu pipareita tänä jouluna jo muutamaan otteseen. Ensimmäisen kerran jo marraskuun lopulla koristeeksi pikkujoulukuuseen ja samalla tuli väkerrettyä myös piparkakkutalo. Piparitalkoot pidettiin myös äiti-lapsiporukalla ja viimeisimpänä testattiin ruispipareita, koska joka vuosi täytää testata ainakin yksi uusi piparkakkuresepti. Ohje ei juuri muuten poikkea perinteisestä piparkakkuohjeesta, vehnäjauhot vain on korvattu ruisjauhoilla. Maistuivat niin lapsille kuin aikuisillekin!


Ruispiparkakut

125g margariinia (tai voita)
1dl sokeria
1dl siirappia
2tl kanelia
1tl neilikkaa
1tl inkivääriä
1tl pomeranssinkuorta
1 muna
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta
4½dl ruisjauhoja

Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa. Anna seoksen jäähtyä. Vaahdota hetki sähkövatkaimella ja lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä sooda, leivinjauho ja ruisjauhot ja sekoita ne taikinaan. Anna taikinan vetäytyä viileässä seuraavaan päivään.

Ota taikinasta pala kerrallaan leivottavaksi. Kauli ja ota muotilla haluamasi mallisia pipareita. Voit käyttää leivonnassa ruis- tai vehnäjauhoja, ettei taikina tartu kiinni. Nostele piparit pellille. Halutessasi voit ripotella pinnalla hienoasokeria tai muita koristeita. Kauli tai painele sokeri ja koristeet taikinaan, niin ne pysyvät hyvin myös paistuneissa piparkakuissa. Paista ruispiparit uunin keskitasossa 200 asteessa noin 5-8 minuuttia. Huomio pipareiden paksuus ja koko paistoajassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti