perjantai 15. kesäkuuta 2018

Pandakakku


Viime viikonlopun kakkuprojektina näpertelin  pandakakun pienen miehen 2-vuotissynttäreille. Toiveena oli drip cake, väreinä mustaa, valkoista ja keltaista, koristeena panda. Pandat tein sokerimassasta ja koristeeksi lisäsin vielä marenkeja, karkkeja ja sokerihelmiä.


Kuorrutin kakun hyväksi havaitsemalla marenkikreemillä, jonka alkuperäinen ohje löytyy Kakkumonsterin blogista. Kreemi on todella pehmeää ja helposti levittyvää. Kahden valkuaisen kreemi riittää hyvin tällaisen 6 munan, 24 cm kakun kuorruttamiseen. Pieni satsi meni vielä pakkaseenkin.

Marenkikreemi

2 valkuaista
180g voi/margariinia
1,5dl sokeria
0,3 dl vettä
vaniljaesanssia tai -sokeria

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi metallikulhossa. Pilko voi paloiksi. Laita sokeri ja vesi kattilaan. Lämmitä seos 121 asteiseksi. Älä sekoista kuumentamisen aikana. Lisää siirappi välittömästi valkuaisvaahtoon koko ajan täydellä teholla vatkaten. Kaada siirappi kulhon reunaa pitkin, ei suoraan vaahtoon. Vaahdota kunnes kulho on kädenlämpöinen. Lisää voi palat yksitellen, koko ajan vatkaten. Mausta vaniljalla. Sekoita kunnes seos on kuohkeaa ja kreemimäistä. Seos käy välissä rakeisennäköisenä. Se ei ole mennyt huonoksi, se vain ei ole vielä valmis. Jatka siis vatkaamista. Kreemiä saa vatkata ainakin 5 minuuttia.

Värjäsin kreemin valkoisella pastavärillä (kreemi on voista johtuen ilman värjäämistä hieman kellertävää). Pienen osan värjäsin keltaisella, jotta sain tehtyä kakkuun liukuvärjäyksen. Kuorrutin siis ensin koko kakun valkoisella kreemillä. Sitten lisäsin kakun alareunaan keltaiseksi värjättyä kreemiä.


Kakun pinnalle tein suklaaganachen, jonka värjäsin väriteemaan sopivaksi mustalla tomuvärillä. Tästä määrästä jäi jonkin verran yli, sanoisin että tästä määrästä riittää  noin 26 cm kakun kuorruttamiseen.

Valuva suklaaganache

1,5 dl kuohukermaa
20g glukoosisiirappia
195g tummaasuklaata
mustaa tomuväriä

Lämmitä kuohukerma lämpimäksi. Sekoita joukkoon glukoosisiirappi. Kaada sekaan paloiteltu suklaa ja anna sulaa muutama minuutti. Kun antaa suklaan sulaa hetken ennen sekoittamista, välttää turhat ilmakuplat. Sekoita tasaiseks js värjää halutessasi tomuvärillä. Anna jäähtyä hetki. Voit koittaa ensin lusikalla varovasti kakun reunaan onko ganache sopivaa vai liian juoksevaa. Hieman jäähtyneen kuorrutteen voi joko varovasti kaataa kakun keskelle ja antaa valua reunoille. Tai valut voi tehdä ensin lusikalla kakun reunoille ja sitten kaataa loppu kuorrute kakun keskelle. Nosta kakku jääkaappiin jäähtymään. Kakku kannattaa pitää mahdollisimman kylmänä ennen koristelua, jolloin ganache jähmettyy kakun pintaan eikä valu pitkin lautasia. Suklaaganache onnistuu myös ilman glugoosisiirappia, mutta se jämähtää hieman nopeammin. Siirapilla saa siis pelattua lisää aikaa koristeluun.



Täytteeksi toivottiin jotain marjaisaa. Tein siis yhtä tämän hetken omaa suosikkitäytettä vadelmamoussea.

Vadelmamousse

5dl vispikermaa
600g vadelmatuorejuustoa
1 dl tomusokeria
200g vadelmia

Vaahdota kerma. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri kuohkeaksi toisessa kulhossa. Lisää sekaan kermavaahto ja lopuksi vadelmat. Täytettä riittää 24-26 cm kakun kahteen väliin.



1 kommentti: