perjantai 31. toukokuuta 2013

Tupsun ohje ja inspiraatio

Taas yksi tällainen "retro-askartelujavinkki". Ainakin minä muistan lapsuudestani tupsupunatulkut ja -pääsiästipuset. Mainiota sorminäppäryyttä (ja kärsivällisyyttä) kehittävää puuhastelua niin pienille kuin isommillekin. Muistiin palautteluna, näin se tehdään:


Ensiksi leikataan kartongista tai paksusta paperista kaksi samanlaista rinkulaa.


Sitten vain aloitetaan kiertämään lankaa rinkkuloitten ympärille.


Ja sitä kierrettään ja kierretään, kunnes reikä rinkuloitten keskellä umpeutuu kokonaan. Loppuvaiheessa täytyy apuna käyttää neulaa.Sitten leikataan langat poikki pahvien välistä leikaten. Itse tykkään jättää rinkulaan ohuen sektorin ilman lankaa, mistä sitten on helppo aloittaa leikkaaminen.


Lopuksi solmitaan lanka tiukasti pahvien välistä ja repäistään pahvirinkulat irti.


Ja tadaa, tupsu on valmis!

Kerrotaan nyt, ettei se eka tupsu tullut ihan "tadaa" vaan. Sitomis/leikkaamis vaiheessa meni jotain vikaan, tai sitten se johtui liukkaamasta langasta tai yrityksestä tehdä liian pieni tupsu... Oli miten oli, noin puolentoistatunnin lankojen pyörittelyn lopputuloksena minulla oli vain kasa lankasilppua. Olisin voinut ottaa siitäkin "tupsusta" kuvan, mutta sillä hetkellä se ei kyllä yhtään huvittanut. Pääsi ihan ruma sana suusta ja menin kiukkuisena nukkumaan. Aamulla kyllä jo vähän huvitti ja uskalsin yrittää uudelleen.

Inspiraatio tupsunäpertelyyn iski, kun ompelin tilaustyönä Metsolan keltaisesta bambi-kankaasta teepparia ja myssyä. Sommittelin siihen sitten erivärisiä resoreita ja jotenkin tuo musta ja keltainen vaan kolahti. Koska paita sai mustat yksityiskohdat, piti pipostakin tehdä settiin mätsäävä. Tuli kyllä niin söpöset, vaikka itse sanonkin. Melkein teki mieli pitää itsellä tämä setti.
Kankaat:
Metsolan Keltainen bambi,
musta resori Eurokankaasta.
Tupsun lanka: musta isoveli

Kaavat:
Paita: OB 3/2012 Robots t-paita, pienin muokkauksin.
Pipo oma sovellus.4 kommenttia:

 1. Supersöpö setti! <3

  VastaaPoista
 2. Voi, millon oonkaan viimeksi kommentoinut?!
  "Joku" on pitänyt vähän kiireisenä.. :)

  Mut ihana setti!! <3

  Mietin just millon ehtisin ite taas ompelee...
  Joskus sit. :)

  - annina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kumma juttu, kun on kiirusta. Ja nä ilmat, en mä ainakaan juuri koneella oo istuskellut! Siis en tietokoneella, enkä ompelukoneellakaan. ;)

   Poista