maanantai 5. tammikuuta 2015

Lumiukko-juustokakku


Huomenna vietetään loppiasta. Kaihoisin mielin täytyy siivota joulu pois. Kaihomielin myös juhlin viikonloppuna  kuopuksen 3-vuotissynttäreitä. Mun pikkuinen jo 3-vee ja parin päivän päästä päiväkotilainenkin. Melkein 5 vuotta tässä onkin jo hurahtanut kotiäitinä. Tämä on ollut ihan ainutlaatuista ja ihanaa aikaa. Nyt on aika suunnata kohti uusia seikkailuja, mikä myös on ihanaa.


Juhlajärjestelyissä olin tällä kertaa hiukan laiska. Joulukoristeet saivat kelvata myös synttärikoristeiksi ja tarjottavatkin suunniteltiin talviteemalla. Ajatus lähti oikeastaan näistä joulukorteista, joista tulikin kutsukortteja. Päätettiin sitten tehdä lumiukkokakkukin.


Kakunkin päätin tällä kertaa tehdä melko simppelisti. Koristeeksi väsäsin sokerimassasta lumiukon, lumilyhdyn sekä lumihiutaleita. Kakku on ihan perushelppo juustokakku, joka on kuorutettu valkosuklaa-tuorejuustolla.


Lumiukko-juustokakku

Pohja:
3dl riisimuroja
100g suklaata

Täyte:
5dl kermaa
300g tuorejuustoa
400g maitosuklaata

Kuorrute:
2dl kermaa
100g tuorejuustoa
130g valkosuklaata

Valmista ensin pohja. Sulata suklaa. Kaada suklaa riisimurojen päälle, sekoita tasaiseksi ja painele irtopohjavuoan (24cm) pohjalle. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Valmista täyte. Sulata suklaa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Pehmennä tuorejuusto ja sekoita joukkoon suklaasula. Kääntele lopuksi kermavaahto massan joukkoon ja kaada täyte riisimuropohjan päälle. Tasoita ja anna jähmettyä jääkaapissa yön yli (tai vähintään 4 tuntia).

Valmista kuorrute. Sulata suklaa. Vaahdota kerma. Pehmennä tuorejuusto sähkövatkaimella ja lisää joukkoon suklaasula. Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto. Irrota kakku vuoasta ja siirrä se tarjoiluastialle. Lusikoi kuorrute ruokalusikalla lumikinoksiksi kakun päälle. Jos haluat käyttää kakun päällä sokerimassakoristeita, lisää ne juuri ennen tarjoilua, etteivät ne ala itkettymään.

Vinkki! Riisimuropohja oli helppo ja ihan hyvä, sen voi toki korvata myös keksipohjalla (mikä musta on melkeen parempi). Jos täytteeseen ja kuorrutteeseen kaipaa makeutta, voi joukkoon lisätä hieman tomu- tai vaniljasokeria, musta suklaa antaa riittävästi makua ja makeutta kakulle. Suklaasula jähmettyessään riittää pitämään kakun ihan hyvin kasassa, joten liivatetta ei kakkuun tarvitse vältämättä laittaa.2 kommenttia: