sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Suklaatalo 2017


Meillä on useampana vuonna ollut tapana tehdä piparkakkutalon sijaan suklaatalo. Ensimmäinen blogiin päätynyt talo löytyy vuodelta 2013. Tänä vuonna oli tarkoitus tehdä ihan pikkuinen talo. Sellainen, joka mahtuisi lasisen kakkukuvun sisään eikä sitten joulunpyhien jälkeen, kun se tuhotaan, olisi yltäpäältä pölyssä. No ei ihan onnistunut ja talosta tulikin vahingossa aika iso ja upposihan siihen useampi suklaalevy...


Nyt jo jokusen suklaatalon tehneenä ajattelin jakaa muutaman vinkin suklaatalon tekoon:

1. Suklaatalon osia leikkattaessa kannattaa suklaalevyä pehmentää hieman mikrossa (muutama sekunti kerrallaan). Tällöin levy leikkaantuu helpommin eikä murru miten sattuu (suklaasulalla voi onneksi pelastaa murtumia). Talon osat kannattaa panna hetkeksi jääkaappiin jähmettymään ennen talon kokoamista.

2. Leikkaamisessa voi käyttää apuna kuumalla vedellä kuumennettua veistä. Kuumennetulla veitsellä voi myös sulattaa suklaata saumakohdista liimaksi. Kuumalla veitsellä tai lusikalla voi myös tehdä kuvioita talon seiniin ja kattoon, esim. seinän hirret tai kattoparrut.

3. Seinät on helpompi koristella ennen talon kokoamista. Tosin silloin kootessa täytyy olla hieman varovaisempi ettei sotke koristuksia.

4. Liimana ja koristeluun käytettävän suklaasulan on hyvä jäähtyä hetki. Kun suklaasula on hieman jäähtynyt, se on paksumpaa eikä niin valuvaista.

5. Kokoa ensin erikseen talon runko ja katto ja anna niiden jähmettyä hetki jääkaapissa ennen rungon ja katon yhdistämistä.


Koristeiksi käyvät esimerkiksi suklaasula, karamellit, keksit ja marengit. Tämän vuoden versioissa seinät tehtiin maitosuklaasta, ikkunat koristeltiin valkosuklaasulalla, kattokoristeltiin candy melts-napeilla, taloa kiersi amerikan pastillit ja katolle leijaili muutama sokerimassa lumihiutale. Pihamaalle kivetys suklaanapeista ja lumi marengista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti