torstai 3. toukokuuta 2018

Vappu 2018

Tämä vappu ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Perinteiset vappukekkerit vaihtuivatkin sairastupailuksi. Jotta vappu kuitenkin olisi edes hiukan eronnut meidän sairastelun täyteisestä arjesta, oli meillä sentään itse tehtyä simaa ja munkkeja. Olen tehnyt munkit aina vegaanisina, mutta tänä vuonna päätin kokeilla tehdä ne myös gluteenittomina. Reseptinä käytin Kamomillan konditorian gluteenittomien munkkien ohjetta.


Vegaaniset ja gluteenittomat munkit (16kpl)

2,5 dl vettä (käytin soijamaitoa)
25g hiivaa tai 0,5 pussia kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
0,5 dl sokeria
2 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
n. 5 dl gluteenitonta jauhoseosta (laitoin noin 4,5 dl)
2 rkl rypsiöljyä

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva ja psyllium. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita sekin jo tässä vaiheessa veden sekaan. Anna vesi-hiiva-psylliumseoksen turvota viisi minuuttia.

2. Lisää taikinan sekaan sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita joukkoon myös gluutenitonta jauhoseoista pienissä erissä kunnes taikina on sopivan kiinteää. Sekoita taikinan joukkoon lopuksi rypsiöljy.

3. Muotoile taikina samantein kohottamatta munkkirinkilöiksi. Jaa taikina kuutentoista osaan. Pyöritä ja painele osaset palloiksi ja ja paina niihin kolo peukalolla. Kolosta kannattaa tehdä suht iso, jotta se ei muuraudu umeen paistaessa.

4. Peitä munkit liinalla ja anna kohota puolisen tuntia. Gluteenittomat munkit eivät kohoa ihan samalla tavalla kuin vehnäjauhoversiot, mutta jonkinlaista turvotusta näissäkin oli kyllä havaittavissa.

5. Kuumenna kattilassa öljy 180 asteiseksi. Nosta munkit kattilaan varovasti muutama kerrallaan ja paista kauniinväriseksi molmmin puolin. Jos sinulla ei ole käytössä lämpömittaria, testipaista pikkumunkki. Jos sormempään kokoinen pikkumukki paistuu kauniinväriseksi minuutissa, öljy on riittävän kuumaa. Lämpömittarin käyttö on suositeltavaa turvallisuussyistä.

6. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kierittele ne sokerissa vielä, kun ne ovat lämpimiä. (Aika heti miten kannattaa kierittää, muuten sokeri ei tahdo tarttua.)

7. Tarjoile mahdollisimman pian. Munkit ovat parhaita vasta paisttetuina. 


Taikina tuntui erilaiselta tekovaiheessa ja myös valmiit munkit olivat hieman sitkeämpiä, mitä vehnäjauhoilla tehdyt. Koostumukseltaan munkit siis hieman erosivat perinteisista munkeista, mutta maistuivat oikein hyvin kaikille sairastelijoille, eikä moitteita tullut vaikka olivatkin munattomia, maidottomia sekä gluteenittomia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti