sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Suklaatryffelit

Ja taas meillä juhlitaan! Tällä kertaa perheen isi täyttää vuosia. Hän ei ole synttäreidenjuhlijatyyppiä eikä halunnut kakkua tai muuta hulinaa. Mutta eihän syntymäpäivää voi täysin ignoorata, niinpä pyörittelimme suklaapalleroisia eli tryffeleitä.

Suklaatryffelit (20-25 kpl)

200 g tummaa suklaata
1 dl vispikermaa (käytin laktoositonta)
1 rkl voita (myöskin laktoositonta)
1/2 tl suolaa

 2 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
lisäksi:
kaakaojauhetta ja tomusokeria tryffeleiden pinnalle


Kiehauta kerma ja voi kattilassa. Nosta pois liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Kun suklaa on sulanut,  lisää  mausteet. Sekoita tasaiseksi, älä vatkaa. Jätä huoneenlämpöön jähmettymään 6-8 tunniksi.

Kun massa on jähmettynyt, ota lusikalla nokare ja pyörittele se käsillä palloksi. Pudota pallo kaakaojauheeseen/tomusokeriin ja nosta puhtaalle alustalle(leivinpaperille/lautaselle). Tryffelit säilyvät huoneenlämmössä.

Olen joskus aikaisemminkin tehnyt tryffeleitä, mutta tätä reseptiä piti kokeilla, koska näitä voi säilyttää huoneenlämmössä! Yleensä tryffeleitä on säilytettävä viileässä, joten ovat mälsiä esimerkiksi pistää joulupakettiin.

Käytin 86% suklaata ja olivat ehkä hiukan liian tujuja, tosin maistuivat kyllä perheen 2-vuotiaallekin. Annoin jähmettyä huoneenlämmössä reilu kahdeksan tuntia. Massa oli hiukan liian pehmeää ja pallojen pyörittely hieman hankalaa. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut!

Reseptiä voisi helposti varioida mausteiden suhteen (appelsiininkuorta, chiliä, kahvia, 1-2rkl likööriä/rommia/konjakkia...) tai siihen voisi lisätä esimerkiksi pähkinöitä tai rusinoita. Tryffelit voisi myös pyritellä erilaisissa jauheissa, kuten pähkinärouheessa, kookoshiutaleissa tai erilaisissa nomparelleissa. Lämpimän massan voi myös kaataa muotteihin jähmettymään, jolloin saa tehtyä erinäköisiä tryffeleitä. Tämä on siis perusohje, jota voi muokata oman maun mukaan. Oikein hauska ja toimiva ohje, jota täytyy jatkossakin testata hiukan eri versioin. Tässä on hyvä aika löytää ensi jouluksi sopiva ohje! ;)

2 kommenttia:

  1. Moi! Voisiko tumman suklaN korvata valkosuklaalla? Olisivatko silti huoneenlämmössä säilytettäviä eli voisi kääräistä joululahjapakettiin? :) miten kauan luulet että säilyvät? Päiviä? Viikkoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole testannut valkosuklaalla, mutta epäilen että resepti vaatisi muitakin muutoksia toimiaikseen, valkosuklaa kun kaakaon vähyyden vuoksi ei ominaisuuksiltaan toimi ihan samalla tavalla leivonnassa kuin tummasuklaa.

      Poista