perjantai 18. tammikuuta 2013

Vegaaninen tammikuu

Yli kymmenen vuoden kasvissyönnin jälkeen päätin ottaa facebookin "Vegan challange"n vastaan. Olen jo jonkin aikaa pohtinut vegaaniksi ryhtymistä, onhan jotenkin kaksinaamaista tukea karjan tehotuotantoa, mutta silti vastustaa sitä, miksi siis en luopuisi maitotuotteista. Enkä siis ole kuin joskus lapsena viimeksi juonut maitoa, enkä muista koska olisin syönyt maidosta tehtyä jogurttia, mutta ne juustot! Juustoa leivän päälle, ruuanlaittoon ja ah, ihanaiset juustokakut!

Toinen syy vegaaniksi ryhtymisen lykkäämisessä on ollut yksinkertaisesti mukavuudenhalu. Kahden lapsen myötä sitä on jotenkin tullut niin mukavuudenhaluiseksi, ettei ole jaksanut alkaa perehtyä asiaan sen paremmin. Ei mitään ylimääräistä kikkailua vauva-arkeen. Ja suurin ongelmahan tässä, niin kuin monissa muissakin muutoksissa, on se muutoksen aloittaminen. Alkuun pitää totutella, mitä sitä saa syödä ja lukea tuoteselosteita ja etsiä tietoa netistä (tämä sivusto on ollu asiaa huomattavasti helpottava asia: http://www.vegaanituotteet.net/). Pidemmittä puheitta tässä muutama ensimmäinen vegaaninen reseptikokeiluni.



Vegaaninen suklaakakku 1

Ihan ensimmäinen kokeilemani vegaaninen suklaakakku. Ihan hyvä tämäkin, vähän kuivempi kuin toinen kakku, ehkä vähän mokkapalatyyppinen. 
   
Pohja:

5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ dl kaakaojauhetta
3 dl sokeria
1½ dl öljyä
4 dl soijamaitoa

Sekoita kuivataineet. Lisää öljy ja soijamaito. Sekoita hyvin. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista noin 15 minuuttia 225 asteessa.

Kuorrute:

1,25 dl vettä
40g tummaa muskavadosokeria
175 g vegaanista margariinia (esim. laktoositon Sunnuntai)
300g vegaanista tummaasuklaata (esim. Pandan tumma suklaa)

Tämä on maailman paras ja helpoin suklaakuorrute, jota olen käyttänyt monta kertaa eri kakuissa. Kiittäminen reseptistä Nigellaa. Sekoita vesi, sokeri ja voi miedolla lämmöllä kunnes kiehuu. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä rauhassa jääkaapissa. Tästä tulee melkopaksua ja todella pehmeää ja helposti levitettävää kuorrutetta. Myös todella helposti leikkaantuvaan. Leivitä jäähtyneen kakun päälle ja koristele esimerkiksi suklaarouheella. 

Vegaaninen suklaakakku 2


Pohja:

 5,25 dl vehnäjauhoja
 1,5 dl kaakaojauhetta
 2 tl ruokasoodaa
 1 tl suolaa
 3,75 dl sokeria
 2 dl öljyä
 3,75 dl kylmää vettä (voi korvata kahvilla tai soijamaidolla)
 3 tl vanilja-aromia
 3 rkl omenaviinietikkaa

Sekoita kuivat aineet toisessa astiassa ja toisessa astiassa öljy, vesi ja vanilija-aromi. Yhdistä seokset ja sekoitin hyvin. Lopuksi lisäsää omenaviinietikan. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (pieni pelti, lasagnevuoka...) ja paista 175 asteessa noin 25minuuttia. Todella helppo ja mehevä kakku. Toimisi myös täytekakkuna! Kuorrutteena käytin samaa "maailman parasta suklaakuorrutetta". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti